Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Ο Λευκός πύργος χωρίς Ελληνική σημαία (!)

Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκα την όμορφη Θεσσαλονίκη. Και καθώς θαύμαζα τις ομορφιές της, σε μια μικρή βόλτα μου, πέρασα από τον Λευκό Πύργο - τη νύχτα –
και τι να δω; Στην κορυφή, δεν υπήρχε η ελληνική σημαία(!) Εντάξει, μπορεί να ήταν νύχτα, αλλά η σημαία δεν θα έπρεπε λείπει ποτέ από ένα μνημείο σαν και αυτό. Και γενικά δεν κάνει αισθητή την παρουσία του μέρα-νύχτα το εθνικό μας σύμβολο στην Πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Κι ύστερα, με τόσα που ακούγονται τώρα με τα Σκόπια…

Εσείς τι γνώμη έχετε;

Και παραδίπλα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν χαμένο μέσα στο σκοτάδι...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

photoshop re min kanis to eksipno

Ιλίντ Νταρά είπε...

Αν κατάλαβα καλά αμφισβητείς την αλήθεια της φωτογραφίας μου?
Αν θες γράφε με Γκρίκλις αλλά γράφε σωστα! "το έξυπνο"???

Κων/νος
(Εγώ φταίω που έβαλα να γίνεται να σχολιάσουν ανώνυμα!)

Andreas είπε...

Με μία γρήγορη αναζήτηση βρήκα αυτό που να υποστηρίζει αυτό που όλοι ξέρουμε... Η σημαία "ανεβαίνει" το πρωί και "κατεβαίνει" το βράδυ.

Ακολουθεί κείμενο από:
http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php?f=7&t=2717

Η έπαρση και η υποστολή της σημαίας, σαφώς είναι κινήσεις που έχουν κάποιον συμβολισμό. Παλαιότερα οι εχθροπραξίες ελάμβαναν χώρα (πως αλλιώς να το πώ για να μην μου την πείτε;)κατά τη διάρκεια της ημέρας μιας και οι μάχες εξελίσσονταν στο πεδίο μάχης από τους στρατιώτες να αντιμάχονται στρατιώτες (και όχι με έξυπνες βόμβες να σκοτώνουν παιδάκια μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία). Η έπαρση της σημαίας και από τις δύο πλευρές σήμαινε την αρχή της ημέρας και η υποστολή το τέλος της μάχιμης ημέρας. Η σημαία βγαίνει πάνω από τον ιστό το βράδυ για να μην κλαπεί και ξαναμπαίνει το πρωί. Η μεσίστια σημαία, δηλώνει ότι άρχισε η μέρα αλλά λόγω πένθους δεν συμμετέχει το στρατόπεδο σε εχθροπραξίες.
Η κλοπή της σημαίας θεωρείται η ύψιστη προσβολή, μιας και αποτελεί έμβλημα και μόνο σε περίπτωση ήττας, υποστέλλεται η σημαία (χωρίς να παραδοθεί) και στη θέση της τοποθετείται η σημαία του εχθρού-νικητή.
Σε ειρηνικές περιόδους η έπαρση και η υποστολή διατηρούν τον συμβολισμό τους, μόνο που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καθημερινά αλλά μία φορά την εβδομάδα και συνήθως με τελετουργικό τρόπο(άγημα, μπάντα κλπ) κυρίως στις ακριτικές περιοχές.